Sci-fi: MIIB Sötét zsaruk II.DVD filmekA MIB nemcsak a moziban volt óriási siker, de olyan divatot teremtett, olyan új öltözködési és viselkedésformákat terjesztett el, amelyek alapvető hatást gyakoroltak az egész világ popkulturájára.
A MIB nemcsak a moziban volt óriási siker, de olyan divatot teremtett, olyan új öltözködési és viselkedésformákat terjesztett el, amelyek alapvető hatást gyakoroltak az egész világ popkulturájára.
"Mindig úgy gondoltam, hogy egy olyan helyes kis vicces filmet csinálunk, amelyikben van egy kis füst meg néhány tükör, csak hogy meglegyenek a sci-fi elemek is - meséli a rendező. - De a premier után egy héttel már három másik film hirdetése is úgy jelent meg, hogy a színészek napszemüveget viseltek. Will dalát pedig mindenütt játszották. Nagyon jó érzés volt látni, hogy milyen óriási hatása van filmünknek."
"Elvittük a gyerekeinket a MIB londoni bemutatójára, aztán Észak-Angliába utaztunk egy kis családi pihenésre - meséli Walter F. Parkes producer. - Néhány nappal később ültünk egy kiskocsmában, valahol a semmi közepén, ettük szépen az ebédünket, és akkor hirtelen meghallottuk a film betétdalát a rádióban. Ez volt az egyik olyan pillanat, amikor tudatosult bennünk, micsoda óriási hatása van a filmnek mindenütt a világon."
A MIB meglepetésszerű közönségsikere még Sonnenfeldet és a stáb tagjait is meglepte. Sonnenfeld rendkívüli rendezői érzékét először az Addams Family - A galád család című filmben bizonyította, amely Charles Addamsnek a The New Yorker magazinban megjelent rajzai alapján készült. Két évvel később az Addams Family 2.-ben Sonnenfeld újra bizonyította tehetségét, bár ez már nem is hatott az újdonság erejével.
"A MIB - Sötét zsaruk 2. elején azt látjuk, hogy Tommy és Will szerepet cseréltek - magyarázza Laurie MacDonald producer. - Miután Tommy kiszállt, Will lett az elsőszámú sötét zsaru. Mikor Tommy visszatér, Will mindenáron fel akarja rázni régi tanítómesterét, úgy bánik vele, mint egy gyerekkel. Ez sok humoros helyzetet teremt."
J és K tehát újra együtt dolgoznak tehát. Ezúttal egy rendkívül szexis gonosszal kell megküzdeniük, aki az eddigi legnagyobb kihívást jelenti számukra. A sötét zsaruk feladata most is az, hogy megvédelmezzék a Földet a világűr gonosz söpredékével szemben. Ä?Â?t év telt el azóta, hogy K és J megmentették a világot egy csillagközi katasztrófától. Időközben K visszatért a kényelmes civil életbe, J pedig átvette egykori társa szerepét a cégnél. ő lett a Földön élő földönkívüliek tevékenységét felügyelő, egyébként hivatalosan nem is létező, szervezet legesleghatékonyabb ügynöke.
Az egész sötét ügylet úgy indul, hogy J egy rutinfeladatnak tűnő ügyben kezd el nyomozni. Egy földönkívüli megölt egy másik földönkívülit. Nem olyan nagy ügy, előfordul. Ám a nyomozás során J egy ördögi bűntény nyomára bukkan, amely mögött Sereena (Lara Flynn Boyle), a gonosz kylothiai lény és kétfejű, ám még így is féleszű társa, illetve társai, Scrad és Charlie(Johnnny Knoxville) áll, vagyis hogy állnak. Ráadásul Sereena bombázó manökennek álcázza magát, aki fehérneműket mutat be. Egyetlen ember van a Földön, aki tudja Sereena küldetésének titkát, és ez K, az egykori sötét zsaru. De K most épp egy másik nagy állami szervezet, a posta alkalmazottjaként dolgozgat vagy inkább pihenget.
Az első rész végén K-t, mielőtt nyugdíjba megy, "megvakuzzák", azaz kitörlik a memóriáját, hogy ne emlékezzen semmire. Ezért a folytatás egyik legfontosabb eleme az volt, hogy hogyan kerül vissza K a történetbe. "Mindig is úgy képzeltük el az első részt, hogy a befejező jelenetekben Tommyt megvakuzzák, de már akkor gondoltunk rá, hogy ha szerencsénk lesz, és elkészülhet a folytatás, valahogy vissza kell őt hoznunk a történetbe - meséli Parkes. - A probléma tehát az volt, hogy úgy kellett megírni a történetet, hogy Tommy minél hamarabb visszakerüljön bele. Ezt egyébként Barry folyamatosan követelte is."
"A nagy komikus párok, mint Burns és Allen vagy Stan és Pan mindig egy harsány és egy csendesebb figurából állnak - mondja Sonnenfeld. - Nálunk Tommy Lee Jones volt a csendes és Will Smith a harsány. A folytatásban a legnagyobb feladat az volt, hogyan hozzuk össze ezt a két figurát rögtön a film elején, hiszen az ő kapcsolatuk a film lelke. Az első két héten New Yorkban dolgoztunk, csak Will-lel. Aztán fel kellett vennünk Tommy és Will első közös jelenetét a Központi Pályaudvaron. Az éjszakai forgatás végén Will széles vigyorral a képén odajött hozzám, és azt mondta: »Hiába, J csak K-val az igazi.«, ami azt jelentette, hogy a Tommy által játszott figura nélkül nem létezik a Will által játszott figura sem. Ahogy Abbott nélkül sincs Costello."
Will Smith a világ egyik legsikeresebb filmjében, A függetlenség napja című produkcióban alapozta meg hírnevét, mint akcióhős. Amikor ez a film a mozikba került, épp a MIB forgatásának kellős közepén jártak. Will Smith nagyon örült a lehetőségnek, hogy tovább növelheti népszerűségét, ráadásul ezúttal mint igazi nagy formátumú komikus mozisztár.
"Szerintem a MIB alapötlete, miszerint létezik egy olyan kormányhivatal, amelyik kezelésbe veszi a Földön élő földönkívülieket, egyszerűen zseniális - mondja Smith. - Ä?Â?gy értem, zseniális a gondolat, hogy minden az orrunk előtt zajlik. Egy sötét zsaruk-féle szervezet léte sok mindent megmagyaráz, amin mindig is csodálkoztunk. Például hogy miként lehet oly sok rendkívül közönséges személyből sikeres ember. Például valaki feltűnik a semmiből, és - minden tehetségtelensége ellenére - egyszerre csak ő a legfelkapottabb tévésztár. Miért? Hát, mert nem földi lény! Úgy mindjárt más. A sötét zsaruk sok mindenre tudják ám a választ."
J számára a földökívüliek földi tevékenységét vizsgáló szervezet léte egészen kézzelfogható, de K boldog tudatlanságban él, sejtelme sincs a hivatal létezéséről és céljairól. Na jó, annyira nem boldog ez a tudatlanság.
"Nem nagyon mentünk bele a részletekbe, ami K postai tevékenységét illeti - mondja Jones. - Annyi azért kiderül, hogy nem igazán élvezi a dolgot. Jó postás, a Massachusetts állambeli Truro lakói szeretik is, de nem boldog. Engem még soha nem vakuztak meg, de biztos vagyok benne, hogy akit igen, annak folyamatosan valami hiányérzete van. A film nem fejti ki ezt részletesen, mert a lényeg az, hogy K minél hamarabb visszakerüljön a történetbe, újra elkezdjen a hivatalnak dolgozni. Megpróbáltuk ezt olyan gyorsan elérni, amilyen gyorsan csak tudtuk. Nem akartunk leragadni a részleteknél. A hiányzó részeket minden néző tetszése szerint kitöltheti a képzelete segítségével. Sok irányjelző táblát elhelyeztünk, hogy ezt ki-ki a saját tapasztalatai alapján megtehesse. Nem aggódtunk e miatt, mert nekünk az volt a fontos, hogy haladjunk előre. És ha már beindultunk, sokkal nagyobb dolgokkal kellett foglalkoznunk."
K-nak tudat alatt természetesen hiányzik a régi munkája, a bevetések és az akciók. A sötét zsaruk főnöke, Z ki is küldi J-t, hogy segítsen K-nak visszatérni. "Z mindenről tud, ami a szervezeten belül történik - magyarázza Rip Torn. - Ezért amikor J elmondja neki, hogy mi történt a bűncselekmény helyszínén, rögtön sejti, ki tette, mit tett és miért tette. A baj csak az, hogy a kirakós játék egy darabja hiányzik, és Z, a főnök J-t küldi el, hogy ezt a hiányzó darabot megszerezze."
Ez a hiányzó darab azonban K elméjében van, aki, mint tudjuk, elvesztette az emlékezetét. Tovább nehezíti az ügy megoldását még valami, ami egyébként is nagyon hiányzik J-nek.
Az egyik elem, ami nagyon hiányzik a sötét zsaruk munkájából, csakúgy, mint az igazi nyomozókéból, az a csapatszellem. Ez egy magányos foglalkozás, az ember csak a társára számíthat. És még magányosabbá válik a munka, ha az ember társát megvakuzzák. De még mielőtt felocsúdna J, máris újra együtt dolgozik régi társával. J mégis megszegi a szabályzatot, és megengedi, hogy egy másik személy, egy civil, különleges szerepet játsszon az életében.
"Miután a legjobb sötét zsaru volt a társa, J-nek nagyon nehéz egy olyan embert találnia, aki pótolni tudná K-t - fejtegeti Smith. - Ezért átveszi K szerepét. Cinikus és fásult lesz. Ez a viselkedés talán hasznos a munkájában, de nem az a magánéletében. Minden kapcsolatát elveszíti az emberekkel. Igazi magányos sötét zsaru lesz. Amikor találkozik Laurával, a lány annyira elbűvöli, hogy teljesen megváltozik. Megszegi a szabályzatot, amely előírja, hogy minden tanút ki kell hallgatni, majd meg kell vakuzni. J nagyon vonzódik a lányhoz, és nem akarja megvakuzni, mert azt szeretné, hogy Laura emlékezzen rá."
Miután jó néhány korábbi társát megvakuzták valamilyen szabályszegés miatt, J-t cserbenhagyja a kötelességtudata, és azon veszi észre magát, hogy nem hajlandó megvakuzni egy tanút, aki pedig saját szemével látott egy földönkívülit.
"Azt hiszem, J-t azért érdekli Laura, mert nem a szokásos módon reagál azokra az őrült dolgokra, amiket lát - mondja Boyle. - Azonkívül J már kezd nagyon magányos lenni. Nagyon vágyik arra, hogy kapcsolatot teremtsen valakivel. Nem feltétlenül párkapcsolatot akar, csak azt szeretné, ha lenne valaki olyan körülötte, akinek van múltja. Amikor látja, hogy a lány nem borul ki, ha valaki tengeri csillaggá változik vagy ha egy kutya beszélni kezd, azt gondolja: »Ezzel a lánnyal meg kell ismerkednem.«"
Csakhogy jobb lett volna, ha J ezzel a valakivel soha nem ismerkedik meg, és ezt K, amint az később kiderül, nagyon jól tudja. Ez a valaki ugyanis nem más, mint Sereena egy idegnyaláb-lény. Még akkor is, ha sokáig egyáltalán nem úgy néz ki.
"Amikor a Földre érkezik, olyan, mint egy nyaláb. Ä?Â?gy néz ki, mint egy articsóka és egy medúza keveréke - mondja Sonnenfeld. - Aztán átalakul, és egy gyönyörű modell lesz belőle, aki fehérneműket mutat be. A szerepet a gyönyörű Lara Flynn Boyle játssza, akivel öröm volt dolgozni. Lara tökéletes erre a szerepre."
Lara Flynn Boyle számára a földönkívüli gonoszt eljátszani egy igazi nagy filmben nagy lehetőség volt a pályáján, ráadásul fizetést is kapott azért, hogy jól szórakozzon. "Amikor felajánlották a szerepet, azt gondoltam: »Állati jó! Földönkívüli leszek egy hatalmas kasszasikerben.« De akkor még nem igazán tudtam, hogy ez mit jelent - emlékszik vissza a színésznő. - Nagy rajongója voltam az első résznek, és Willt közvetve, barátokon keresztül, évek óta ismertem. Tudtam, hogy jó fej. Biztos voltam benne, hogy ő és Tommy tökéletes párost alkotnak. Azt azonban nem tudtam, hogy milyen szórakoztató lesz Barryvel és a stábjával dolgozni. A forgatás nagyon nyugodt légkörben zajlott. Kivéve, hogy mindenki majd' megszakadt a nevetéstől, amikor Barry viccet mesélt vagy a cowboykalapjában sétálgatott le-föl, és gúnyos megjegyzéseket tett. Imádtam vele dolgozni."
Boyle véleményét mozisztárok egész sora erősítheti meg. Smith szerint, aki már kétszer dolgozott Sonnenfelddel, nincs rendező, aki ügyesebben ki tudná kihozni a humort egy jelenetből. "A MIB sajátos hangulata nagyrészt Sonnenfeldnek köszönhető - jelenti ki Smith. - Tommy és én átvettük a szemléletét, amikor ezeket a szerepeket játszottuk. Biztos, hogy Tommy vagy én egészen másképp játszottuk volna el ezeket a szerepeket, ha ránk van bízva. Barry egy rendkívül bizarr egyéniség. Ettől működik a film és a figurák is."
Jones, akit a MIB előtt kizárólag drámai szerepekben láthattunk, valami sajátos ízt adott hozzá a filmhez. És ennek nagy szerepe van abban, hogy a film ilyen jól működik vígjátékként is. "Nemigen ismerhető fel nálam a humorérzék semmilyen formában - mondja savanyú képpel Tommy Lee Jones. - De most szerencsém volt, mert ezúttal mindössze Barry útmutatásait kellett követnem, és máris úgy látszott, hogy van humorérzékem."

Extrák
· Interaktív menük
· Közvetlen jelenetválasztás
· Produkciós információk (szöveges)
· Az alkotók és szereplők bemutatása (szöveges)
· A film előzetese
· Werkfilm (így készült...)
· Audiokommentár(ok)
· Videoklip (filmzene)
· Képgaléria
· Kimaradt jelenetek
· Alternatív vágás (pl.: választható végkifejlet)
· Interjúk
· DVD-ROM extrák
· Több kameraállá

Stáb:
fényképezte:
Greg Gardiner
vágó:
Richard Pearson
Steven Weisberg
látvány:
Bo Welch
Mary E. Vogt
zene:
Danny Elfman
Wil Smith (MIB-szám)
Producer:
Laurie MacDonald
Walter F. Parkes
Stephanie Kemp (associative)
Steven Spielberg (executive

Írta:
Lowell Cunningham (képregény)
Robert Gordon (történet és forgatókönyv)
Barry Fanaro
Forgalmazza: Warner Home Video Hungária Kft.
  • Ehhez a cikkhez: MIIB Sötét zsaruk II. jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 4
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok