Színésznő: Nicole KidmanSzínészek, rendezők
Hollywood hawaii származású, vöröshajú bombázója 1967. június 20.án született Honolulu-ban >>>

Nicole Kidman


Hollywood hawaii származású, vöröshajú bombázója 1967. június 20.án született Honolulu-ban egy pszichológus és egy feminista főnővér gyermekeként. Színészkarrierje az általános iskolában kezdődött, ahol egy karácsonyi betlehem-játék során bégető báránykát alakított. Később már komolyabb szerepeket is kapott a Philip Street Theater-ben, majd 16 éves korában teljesen a színészetnek szentelte életét és újabb megbízásokat vállalt az 1983-as Bush Christmas-ban nyújtott alakításáért. Ugyanebben az évben iskolás lányt játszott az itthon is sikerrel bemutatott BMX banditák című filmben. 1986-ban elnyerte az Ausztrál Filmakadémia Díját (Australian Film Institute Award) és három évvel később, Sam Neill oldalán Amerikában is bemutatkozott Halálos nyugalom című thrillerben.

Az 1990-es év hozta meg Nicole számára élete talán legjövedelmezőbb fordulatát: házasságát Tom Cruise-zal, amely 11 éven át tartott és amelyért Hollywood legszerencsésebb asszonyának tartották. Az 1990-es Mint a villám forgatásán ismerkedik meg leendő férjével. A filmben Cruise autóversenyző alakított, Kidman csak egy mellékszerepben tqnt fel. Ez a frigy egy újabb esélyt ad Kidmannek hogy a köztudatban maradhasson. Cruise karrierje példásan ível fölfelé, de neje képtelen kitörni a rétegfilmek vasmarkából. A színésznő továbbra is feltűnt egy-két kisebb ausztrál filmben, de komolyabb szerepet csak 1991-ben kapott, a Billy Bathgate-ben, Dustin Hoffman oldalán. 1992-ben férjével forgatta le az Amerikában boldogságot kereső ír szerelmespár történetét, a Túl az Óperenciánt, ebben nyújtotta Tom Cruise karrierjének egyik leghiteltelenebb alakítását.

A vörös démont azonban nem tudta szívébe zárni a közönség, még akkor sem, amikor a Mindörökké Batmanben (1995) Val Kilmer elcsábítójaként próbált tündökölni. Gus Van SantMajd' megdöglik érte című filmje 1995-ben végül meghozta az áttörést pályafutásában, sőt, még a Golden Globe-ot is hazavihette a valóban kitűnő színészi munkáért.
A következő évek során Kidman visszacsúszott a szériafilmek világába: George Clooney oldalán szigorú arckifejezéssel szalad a terroristák után (The Peacemaker), majd Jane Zongoralecke Campion üresen kongó portréjának áll modellt (Egy hölgy arcképe). Bizonyára elviselhetetlen volt a tudat, hogy ami másfél évtized alatt nem sikerült, az Gwyneth Paltrownak és Denise Richardsnak összejött három év alatt. A két említett kollegina árfolyama az utóbbi évben megsokszorozódott, ellentétben Mrs. Cruise indexével. 1999-ben újra férjével állt a kamerák elé Stanley Kubrick erotikus thrillerében, a Tágra zárt szemek-ben. A filmről azt tartják, hogy házasságuk utolsó hónapjaiban forgott, amit alátámaszt az is, hogy a túlfűtött ágyjelenetekhez szexuálterapeutát kellett alkalmazniuk. Az évek során két gyermeket fogadtak örökbe, de még ők sem akadályozhatták meg a sztárpár 2001-es, munkahelyi konfliktusokkal indokolt válását.

Nicole részéről szerencsésebben alakultak az események. 2001-ben Alejando Amenabar nagysikerű – sokak szerint a Hatodik érzéknél is jobb – thrillerével keltett feltűnést (Másvilág), majd Buzz Luhrmann (Rómeó+Júlia) rendezővel leforgatta a Moulin Rouge-t, amelyet mindenki a musical műfaj feltámasztójaként ünnepelt. Satine szerepéÊrt Arany Glóbuszt nyer és Oscar-díjra is jelölik, de ebben az évben még lemarad róla. Nem úgy egy évvel később, amikor Az órák című Stephen Daldry produkcióban nyújtott alakításáért legjobb színésznő díjban részesül Berlinben és besöpri az Arany Glóbuszt, valamint az Oscart is. A színésznő látszólag kibújt férje árnyékából, és Hollywood csúcsára ért. Kérdés, hogy "feltámadása" mennyire lesz tiszavirág életű. A sajtó már azt rebesgeti, hogy Kidman és Cruise ismét egymásra találnak...

Ismertebb Filmjei

BMX banditák (BMX Bandits, 1983)
Archer kalandjai (Archer's Adventure, 1985)
Halálos nyugalom (Halálos nyugalom, 1989)
Mint a villám (Days of Thunder, 1990)
Billy Bathgate (Billy Bathgate, 1991)
Túl az Óperencián (Far and Away, 1992)
Életem (My Life, 1993)
Bűvölet (Malice, 1993)
Mindörökké Batman (Batman Forever, 1995)
Majd’ megdöglik érte (To Die for, 1995)
Egy hölgy arcképe (The Portrait of a Lady, 1996)
The Peacemaker (The Peacemaker, 1997)
Átkozott boszorkák (Practical Magic, 1998)
Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut, 1999)
Moulin Rouge (Moulin Rouge, 2001)
Más világ (The Others, 2001)
On-lány (Birthday Girl, 2001)
Az órák (The Hours, 2002)
Dogville - A menedék (Dogville, 2003)
Hideghegy(Clod Mountain, 2003)
Stepfordi feleségek (The Stepford Wives, 2004)
Születés (Birth, 2004)
A tolmács (The Interpreter, 2005)
Földre szállt boszorkány (Bewitched, 2005)
A szépség és a szőr (Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, 2006)
Margot az esküvőn (Margot at the Wedding, 2007)
Invázió (The Invasion, 2007)
Az arany iránytű (The Golden Compass, 2007)
Ausztrália (Australia, 2008)
Kilenc (Nine, 2009)
Kellékfeleség (Just Go With It, 2011)
Grace: Monaco csillaga (Grace of Monaco, 2014)
Paddington (2014)
Amnézia (Before I Go to Sleep, 2014)
Oroszlán (Lion, 2016)

Kapcsolódó linkek:
Nicol Kidman - Képgaléria
  • Ehhez a cikkhez: Nicole Kidman jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 5 Átlagolt érték: 4
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Színészek, rendezők