Színésznő: Uma ThurmanSzínészek, rendezők
Uma Thurman
Uma gyerekkora csöppet sem nevezhető szokványosnak, svéd származású, pszichoterapeuta >>>

 

Uma Thurman

KILL BILL KÉPEK - KÉPGALÉRIA KATTINTS IDE!

Uma gyerekkora csöppet sem nevezhető szokványosnak, svéd származású, pszichoterapeuta édesanyja és tibeti buddhista szerzetesnek felszentelt édesapja (egyébként az első fehér ember volt, aki tibeti pap lehetett) az alternatív kultúra vonzásában nevelték őt. Különös keresztnevét, testvéreihez hasonlóan egy hindu istenség után kapta, jelentése az áldások adományozója - bár portugálul például mindössze annyit tesz, hogy egy, polinéz nyelven viszont csókot jelent. Indiától New Yorkig mindenütt éltek, és a család állandó vendégei közé tartozott Uma anyjának előző férje, Timothy Leary, a pszichodelikus LSD guru, sőt, maga a Dalai Láma is. Ennél fogva Umánál a tinédzserkori lázadás egy ilyen családban a normális, az amerikai életmódnak megfelelő viselkedés volt - például amikor pompomlánynak állt. Uma Thurman

De az intellektuális légkör és művészetek iránti szeretetre való nevelés mégis megtette a hatását, és a nyakigláb kislány már az iskolában elkezdett színjátszó körbe járni. Első sikerét egy általános iskolai produkcióban aratta: hosszú tapsot kapott egy kísértet szerepében. De magát az iskolát unalmasnak tartotta és félbehagyva a gimnáziumot New Yorkba utazott, hogy színésznő legyen.

Eleinte éttermekben mosogatott, majd modellkedett, de a reklám világát olyan üresnek és álságosnak találta, hogy hamar felhagyott ezzel, de közben különben is beindult a színészi karrierje. Az 1987-es Kiss Daddy Good Night című low-budget thrillerben debütált, majd a következő évben a Monthy Pythonos Terry Gilliam filmjében, a Münchausen báró kalandjaiban tűnt fel.
Az igazi sikert azonban az ugyanebben az évben készült, Stephen Frears rendezte Veszedelmes viszonyok jelentette - bár ebben az is szerepet játszott, hogy igen sokat meg kellett mutatnia bájaiból.

Ennek köszönhetően próbálták több-kevesebb sikerrel beskatulyázni az erős erotikus töltésű szerepekbe, ilyen volt, amikor Henry Miller író biszexuális feleségét alakította a Henry és Juneban. A '90-es évektől kezdve aztán Uma folyamatosan ingadozik a mainstream produkciók és az igényesebb munkák között.
A Veszett Kutya és Glória című könnyed vígjáték után élete legjobb alakítását nyújtotta Mia Wallace-ként Tarantino Ponyvaregényében (Oscarra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában). És annyi szerep után - sok kisebb alakítást ki is hagytunk - ez volt hősnőnk első kasszasikere!

Több könnyed vígjáték következik, mint a Vonzások és állatságok vagy a Beautiful Girls - idehaza csak videón jött ki -, és egy amerikai kultuszregény Gus Van Sant-féle adaptációja, a Néha a csajok is úgy vannak vele. Aztán ő volt az 1997-es, rém gyenge Batman és Robinban az egyetlen jó szereplő, vagyis a veszedelmes Méregcsók, valamint a legutóbbi Nyomorultak-feldolgozásban a haldokló Fantine - ez volt egyébként Uma második filmje, amely kasszasiker lett.
A nagy költségvetéssel készült, de óriási bukással végződő Bosszúállókban Ralph Fiennes oldalán játszott, de feltűnt Woody Allen A világ második legjobb gitárosa című komédiájában, majd a Vatel című nagyszabású kosztümös produkcióban is láthattuk - aztán sokáig semmi.

Uma ugyanis, aki sokszor gondolkodott már azon, hogy végleg felhagy a filmezéssel, ha csak egy kis időre is, de megtalálta élete értelmét. Ex-férje és első szerelme, Gary Oldman után olyan színészek mellett kötött ki, mint Timothy Hutton és Kiefer Sutherland.

Majd a Gattaca című futurisztikus mozi forgatásán megismerte Ethan Hawke-ot: a kislányuk 1998-ban született, majd 2002-ben világra jött a kis Levon is - igen, ez egy fiúnév.
Érthető módon a nagy családi boldogság hosszabb munkaszünetet is jelentett, és pont ezért mondta vissza Uma Eowyn szerepét a Gyűrűk ura trilógia második részében, de aztán 2000-ben újult erővel tért vissza a mozi világába, először egy James Ivory filmmel, a The Golden Bowl-lal, aztán a férjével közösen készített a Szalag című kamaradarabbal, végül megint felbukkant Tarantino.

A Kill Bill ugyan Quentin serdülőkori álmainak és moziélményeinek összegzése, hiszen mindent belepréselt, amit csak szeret a szamurájfilmektől a spagettiwesterneken át a Bruce Lee klasszikusokig - Uma egy Lee filmből lemásolt sárga ruhában küzd meg Lucy Liuval -, de a film nem született volna meg Miss Thurman nélkül.
Az ő ötlete volt a Mennyasszony alakja, és elég nyilvánvaló, hogy az egész történet ezen a karakteren áll vagy bukik, és mást egyszerűen képtelenség elképzelni a bosszúálló angyal szerepére.

Próbálja meg a kedves olvasó, mondjuk, Cameron Diaz vagy Drew Barrymore-t maga elé képzelni lelki szemeivel - képtelenség. És ennyi elég is volt, hogy Uma újra a sajtó és a filmszakma kedvence legyen, teljes joggal, persze.
Az most bemutatott Kill Bil 2. után pedig már beígértek egy harmadik részt. Közben két film is készül már: az egyik a Be Cool, ami a szóljatok a köpcösnek a folytatása - ez kicsi késői reakciónak hangzik -, a másik pedig az Accidental Husband, amely arról szól, hogy egy lány meglepetten veszi tudomásul, hogy papíron már van egy férje, akit soha az életben nem látott. És ez csak a kezdet, mert Uma karrierje - és ő maga is, megszabadulva a csapodár Ethan Hawke-tól - nyilvánvalóan másodvirágzását éli.

Uma Thurman egyébként, azon túl, hogy remek színésznő és rendkívül vonzó nő, még nagy emberbarát is, hiszen a Room to Grow nevű jótékonysági szervezet igazgatótanácsának tagja is, amely a szegénységbe született csecsemők gondozását és támogatását tűzte ki célul.


Filmográfia:


Főszereplő:

2009 - Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak
2008 - Férj és feleség
2007 - Szemvillanás alatt
2006 - A szuper exnőm
2005 - Első a szerelem
2005 - Producerek
2005 - Csak lazán!
2004 - Kill Bill: Vol. 2
2003 - Kill Bill: Vol. 1
2003 - A felejtés bére
2001 - Visszajátszás
2000 - Az aranyserleg
2000 - Vatel
1998 - Bosszúállók
1998 - Nyomorultak
1997 - Batman és Robin
1997 - Gattaca
1996 - Vonzások és állatságok
1996 - Gyönyörű lányok
1995 - Itália csókja
1994 - Ponyvaregény
1994 - Néha a csajok is úgy vannak vele
1993 - Veszett Kutya és Glória
1992 - Dermesztő szenvedélyek
1992 - Jennifer 8
1991 - Robin Hood
1990 - Henry és June
1988 - Johny, a tökéletes

Szereplő:

2013 - A nimfomániás
2012 - Kispályás szerelem
1999 - A világ második legjobb gitárosa
1988 - Veszedelmes viszonyok
1988 - Münchausen Báró kalandjai

Író:

Kill Bill: Vol. 2


Jelentősebb díjak:

Golden Globe-díj, legjobb női alakítás díja mini televízió sorozatban, Histerical Blindness (2003)

MTV Movie Awards, legjobb küzdő jelenet, Kill Bill 1 és 2 (2004 és 2005)

MTV Awards, legjobb tánc rész, Ponyvaregény (1995)

 Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 4 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Színészek, rendezők