Magyar film: Világszám! - Dodó és NaftalinMozifilmek
Slomó bohócnak ikrei születnek egy vándorcirkuszban, az ezerkilencszázas évek elején. A gyerekek, apjuk mesterségét követve >>>

Világszám! - Dodó és Naftalin
Magyar film-2004
vígjáték, dráma

Slomó bohócnak ikrei születnek egy vándorcirkuszban, az ezerkilencszázas évek elején. A gyerekek, apjuk mesterségét követve, népszerű cirkuszművészekké válnak. A porondon gyakran lépnek fel együtt bohócként, artistaként, és akár illuzionistaként is. Az ötvenes évek első felében, a Nagycirkusz ünnepi előadásán azonban egy merész tréfájuk balul sül el. Bár a történtekért Naftalin (Koltai Róbert) a felelős, mégis Dodó (Gáspár Sándor) bűnhődik érte; börtönbe kerül, s a testvérek évekre elszakadnak egymástól.

Ezerkilencszázötvenhat október huszonharmadikán Naftalin, aki egy vidéki színházban dolgozik kellékesként, akaratlanul is központi figurájává válik a forradalom szította eseményeknek. Másnap elindul a fővárosba, hogy kiszabadítsa bátyját. Útközben találkozik egy lánnyal, Pipitérrel (Tóth Orsolya), aki szintén Pestre igyekszik; együtt folytatják az utat, s kalandjaik során különös, érzékeny kapcsolat szövődik kettejük között. Számtalan kaland után Naftalin célhoz ér, kiszabadítja bátyját, sőt mindketten lehetőséget találnak arra, hogy elhagyják az országot. A testvérpár válaszút elé kerül: vágjanak neki együtt az ismeretlennek vagy maradjanak Magyarországon, ahol éppúgy bizonytalan további sorsuk és boldogulásuk, mint annak előtte?

A sok humorral dúsított, lírai történet az ikerpár sorsán keresztül mindenkori alternatíváinkat tükrözi: rabok legyünk, vagy szabadok? Maradjunk-e hűek apáink eszméihez, vagy hagyjuk megtörténni az életünket anélkül, hogy annak alakulásába tevékenyen beleszólnánk. Miként válaszoljunk azokra a kihívásokra, amelyeket egyéni sorsunkba újra és újra beleszólva maga a "történelem" állít elénk?

Szereplők:
Koltai Róbert, Gáspár Sándor, Tóth Orsolya, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula, Mucsi Zoltán, Jiri Menzel, Bács Ferenc, Ullmann Mónika, Iglódi István, Tordy Géza, Nyári Zoltán, Scherer Péter, Pelsőczy Réka, Bezerédi Zoltán
Rendezte:
Koltai Róbert
Forgatókönyv:
Horváth Péter és Koltai Róbert
Zene:
Dés László
Gyártó stúdió:
Filmsziget Kft.
Forgalmazza:
HungariCom
Hossz: 100 percMozipremier: 2004 December 23.
  • Ehhez a cikkhez: Világszám! - Dodó és Naftalin jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz