Színésznő: Lucy LiuSzínészek, rendezők
A színésznő kínai emigránsok gyermekeként látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban. Anyja biokémikus, apja mérnök, >>>

 

Lucy Li

Születési név: Lucy Alexis Liu
Születési idő: 1968. december 2.
Születési hely: Queens, New York, USA
Családi állapot: hajadon, nincs gyerek
Csillagjegy: Nyilas
Magasság: 160 cm
Szemszín: barna
Hajszín: fekete

A színésznő kínai emigránsok gyermekeként látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban. Anyja biokémikus, apja mérnök, van egy fiú- és egy lánytestvére.

A szülei amerikainak akarták nevelni, és őt magát is hosszú ideig zavarta a származása. Később azonban kezdett egyre komolyabban érdeklődni az ázsiai kultúra iránt: a Mitchigani Egyetemen ázsiai nyelvekből és kultúrából diplomázott. Liu színészetet, táncot, éneket is tanult, valamint járatos a Kali-Eskrima-Silat nevű indonéziai harcművészetben (Lucy Liu az életben is akcióhős:), perfektül beszéli a mandarin és a kínai nyelvet, tangóharmonikán játszik, őrülten rajong a sportokért (sziklamászás, sí, lovaglás és snowboard), és mellesleg több kiállítást maga mögött tudó képzőművész. 1993-ban a New York-i Sohóban a Cast Iron Galleryben volt egy multimédiás kiállítása.
Az egyetemi évek alatt egyszerre három foglalkozást űzött, tevékenykedett titkárnőként, aerobikoktatóként és hostessként is. Bár továbbra is vonzották az ázsiai kultúrák, úgy döntött, színésznő lesz.

Első tévés szerepét a Beverly Hills, 90210 című sorozat egyik epizódjában kapta, ahol pincérnőt alakított, majd más kisebb fellépések után a Pearl című sitcomban megkapta első állandó szerepét.
Játszott a Vészhelyzetben és az X-aktákban, majd az Ally McBealben történt 1998-as vendégszereplését követően beindult a karrierje.
Alakítása ugyanis olyan sikeres volt, hogy a producer David E. Kelley rögtön felajánlott neki egy állandó szerepet.

Egyenesen az ő számára íratta Ling Woo karakterét. Azóta Calista Flockhart mellett a rideg, számító és gonosz Ling Woo-t játszó Liu az egyik legnépszerűbb figurája lett a sorozatnak.

Színházi fellépései között olyan produkciók szerepelnek, mint a Pillangókisasszony, a Hair vagy a Jézus Krisztus Szupersztár.
Az utóbbi években pedig gőzerővel beindult filmes karrierje is. A Jerry Maguire – A nagy hátraarcban Tom Cruise, a Visszavágóban pedig a kínai maffia tagjaként dominatrixkénmt domborított, majd Jackie Chan kérte fel az Új csapás című filmjében az uralkodó apjától elrabolt hercegnő, Pei Pei megformálására. Lucy Liu autóstopost alakított Woody Harrelson és Antonio Banderas társaságában az Ilyen a bokszban, Mario Van Peebles partnere volt a Csak nőt ne ölj! című filmben.

A Charlie angyalai három gráciájának egyikeként mindenesetre vagány nyomozóként is megcsodálhattuk, Drew Barrymore és Cameron Diaz mellett. Ezután kémnőként tűnt fel Antonio Banderas mellett a Ballistic - Robbanásig feltöltve című filmben. Nem sok szöveges szerepe volt, ám annál többet kellett lőnie.A Kill Billben Lucy O-Ren Ishiit alakítja, aki hétévesen szemtanúja volt annak, hogy meggyilkolják a szüleit. Miután bosszút állt a gyilkosokon, hamarosan a tokiói alvilág főnöke lett.
Liu nem akart hinni a fülének, amikor a forgatás megkezdése elott Tarantino felhívta őt, és olyan szerepet ajánlott neki, amelyet egyenesen az ő számára írt. Legutóbb az Alvilági játékok (Lucky Number Slevin) című thriellerben szerepelt.

Érdekesség:
Az Entertainment Weekly magazin a világ legszebb ötven embere közé választotta a színésznőt.Filmográfia:

Kung Fu Panda 2 (2011) színész
Kung Fu Panda (2008) színész
Rajzás (2007) színész
Fedőneve: Takarító (2007) színész
Alvilági játékok (2006) színész
A szabadság vihara (2006) executive producer
Ugly Betty (2006) (TV film) színész
Domino (2005) színész
Kill Bill 2. (2004) színész
Maya és Miguel (2004) (TV film) színész
Mulan 2. (2004) színész
Joey TV-sorozat (2004) színész
Charlie angyalai: Teljes gázzal (2003) színész
Kill Bill (2003) színész
Ballistic: Robbanásig feltöltve (2002) színész
Chicago (2002) színész
Charlie angyalai (2000) színész
Jackie Chan: Új csapás (2000) színész
Ilyen a boksz (1999) színész
A Földlakók nemi élete (1999) színész
Molly, vár a világ (1999) színész
Csak nőt ne ölj! (Love Kills, 1998)
Visszavágó (1998) színész
Acélváros (1997) színész
Ally McBeal TV-sorozat (1997) színész
Az utolsó belövés (1997) színész
Légypapír (Flypaper, 1997)
Jerry Maguire - A nagy hátraarc (1996)

  • Ehhez a cikkhez: Lucy Liu jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Színészek, rendezők