Filmek - mozi-dvd.hu

A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik

Dátum: 2009. január 26. hétfő, 14:46
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
A magyar Inforg Stúdió koprodukciós részvételével készült filmben egy bolgár család emigrálni kényszerül a kommunizmus elől. >>>
A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik
Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade
The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner
bolgár, magyar film 2008
dráma

A magyar Inforg Stúdió koprodukciós részvételével készült filmben egy bolgár család emigrálni kényszerül a kommunizmus elől. Fiuk, Alex Németországban nő fel, csekély gyerekkori emléke nagyapja backgammon tanácsaihoz, bölcsességeihez kötődik. Amikor a család évekkel később autóbalesetet szenved, s a szülők meghalnak, a nagyapa próbálja az amnéziába esett férfi emlékezőképességét visszahozni – a backgammonon és egy spirituális utazáson keresztül, mely egy tandemen Németországból Bulgáriáig vezet.
A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik európai kultúrák találkozásáról, s azon belül a hagyományokról, hagyományőrzésről-ápolásról szól. A film flashbackekben és álmokban idézi meg a múltat, a kommunizmust, az okot, amiért a család hazáját elhagyni kényszerül, s a régmúlt tradícióit, melyek a mai globalizált világban elveszni tűnnek, de legalábbis elhalványulnak.

A megannyi filmfesztiválon sikerrel vetített alkotás főszerepét Emir Kusturica kedvelt színésze, Miki Manojlovic alakítja, de feltűnik benne Gryllus Dorka is.


Szereplők:
Miki Manojlovic, Gryllus Dorka, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev
Rendező: Stephan Komandarev
Író: Ilija Trojanow
Forgatókönyv: Stephan Komandarev, Yurii Dachev, Dusan Milic
Zeneszerző: Stephan Valdobrev
Operatőr: Emil Hristow
Gyártó: RFF International, Pallas Film, Vertigo/Emotionfilm, Inforg Stúdió
Forgalmazza: Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége
Hossz: 105 perc

IMDb

Hazai Mozipremier: 2009. február 26.