Filmek - mozi-dvd.hu

Megáll az idő

Dátum: 2014. október 09. csütörtök, 16:34
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Magyar film
Megáll az idő
Gothár Péter filmje a hetvenes évek gimnazista fiatalságáról, a rock n' roll és Elvis betöréséről és a felnőtt világ ellentmondásaival való szembesülésről egy testvérpár, Gábor és Dénes szemszögéből nézve.

Megáll az idő

magyar film (1981)
dráma
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra.
Megáll az idő (1981)
Megáll az idő poszter
Szereplők: Znamenák István, Pauer Henrik, Sőth Sándor, Iván Anikó, Kakassy Ágnes, Hetényi Pál, Őze Lajos, Rajhona Ádám, Jordán Tamás, Gálfy Péter, Hetényi Pál, Ronyecz Mária, Jordán Tamás, Jozef Kroner, Rajhona Ádám, Szabó Lajos, Bacsó Ilona, Béres Péter
Rendező: Gothár Péter
Forgatókönyv: Bereményi Géza, Gothár Péter, Kelecsenyi László
Operatőr: Koltai Lajos
Vágó: Nagy Mária
Zene: Selmeczi György
Látványtervező: Tímár Éva
Jelmez, kosztüm: Koppány Gizella
Hossz: 96 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb
Mozipremier: 1981. szeptember 16.

Megáll az idő díjak és jelölések:

Cannes-i fesztivál (1982) - Az év felfedezettje: Gothár Péter