Mozifilmek
Taxi Teherán (2015)
Sárga taxi szeli az utcákat Teheránban. Sokféle utas megfordul benne, a sofőr pedig nem más, mint a filmkészítéstől eltiltott iráni rendező: Jafar Panahi.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Taxi Teherán

Taxi Teheran

iráni film (2015)
dráma
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
Sárga taxi szeli Teherán forgalmas utcáit. Sokféle ember megfordul benne: utasai közt van emberi jogi ügyvéd, kalózkiadású lemezekkel seftelő férfi, iskolás kislány, nyugdíjas asszony. Egy közös bennük: mindannyian őszintén megnyílnak, és hol higgadtan, hol szenvedélyesen érvelnek a felmerülő magán- és közéleti témákkal kapcsolatban. Beszélgetőtársuk, a taxisofőr pedig nem más, mint maga a rendező: az egykor politikai okokból házi őrizetre ítélt és a filmkészítéstől eltiltott Jafar Panahi. Titokban forgatott, mozgó filmstúdiójába szerelt kamerája örökíti meg az iráni társadalom szellemét a sokszor komikus, de drámai út során.

A rezsim által, rendszerellenes tevékenység vádjával hat év házi őrizetre és szakmájától húsz évre eltiltott iráni rendező Jafar Panahi, az akkoriban kicsempészett, Ez nem egy film után most újra jelentkezik, hasonlóan gerilla-módon forgatott, bátor alkotással. A történet a taxijába szerelt kamerák és néhány utas mobiljával készített felvételekből áll össze, olyan rejtett módon, hogy ne keltse fel a figyelmet az autón kívül és megvédje a szereplők biztonságát. Ennek ellenére az alkotásban több a sejtetés, mint a nyílt kimondás, mely az erősen cenzúrázott országgal magyarázható. Bár a rendező házi őrizete megszűnt, az utazástól is el lett tiltva, ezért a Berlini Filmfesztivál Arany Medve díját, a filmben is felbukkanó unokahúga Hana Saeidi, vette át a nevében.
Taxi Teherán (2015) Jafar Panahi filmje
Taxi Teherán (2015) poszter
Szereplők: Jafar Panahi és utasai
Rendező: Jafar Panahi
Forgatókönyv: Jafar Panahi
Operatőr: Jafar Panahi
Vágó: Jafar Panahi
Producer: Jafar Panahi
Stúdió: Jafar Panahi Film Productions
Forgalmazó: Cirko Film
Hossz: 82 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2015. július 16.

Taxi Teherán (2015) díjak és jelölések:

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2015) - Arany Medve: Jafar Panahi

Taxi Teherán (2015) feliratos előzetes

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Heti mozipremierekMozifilmekMozipremierek