Mozifilmek
Az édes élet (La dolce vita)
Federico Fellini Oscar-díjjal és a Cannes-i Filmfesztivál fődíjával elismert filmtörténeti klasszikusa digitálisan felújítva tér vissza a mozikba!

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Az édes élet

La dolce vita

olasz, francia film (1960)
dráma, vígjáték, klasszikus
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
Az epizódszerű történetekből összeálló, erősen társadalomkritikus film főhőse Marcello, aki valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ám most egy harmadrangú bulvárlap munkatársa és a fényűző, cinikus társasági élet ismert figurája. Noha a hamis csillogású filmipar sztárjainak orgiáin, a letűnt arisztokrácia, az értékválságba került értelmiség, a szenzáció- és pénzhajhász tömegkommunikáció szánalmas vagy kegyetlen "szertartásain" egyaránt teljes erkölcsi és érzelmi kiüresedést tapasztal, végül mégis ennek a világnak adja el magát.

Nehéz ma elképzelni, hogy Fellini egyik legismertebb filmje, Az édes élet bemutatása idején mekkora botrányt kavart Olaszországban. A pápa nyilvánosan elítélte és obszcénnek nyilvánította a filmet, a Vatikán a betiltását követelte  éppúgy, mint a polgári sajtó. Mindez az erőteljes társadalomkritikának köszönhető, amely áthatja a film minden kockáját: Az édes élet leleplezi a modern világ dekadenciáját, a sztárok és a médiaszereplők hatalmát, akik pár perc képernyőn töltött szereplés után ismertebbek az igazi művészeknél és értelmiségieknél. A feldúlt hangú kritikák ellenére - vagy éppen azért - a film óriási sikert aratott. Cannes-ban  megkapta a Legjobb filmnek járó Arany Pálmát,  később a Legjobb jelmez és díszlet Oscar-díját, világszerte kasszasiker lett, megdöntve az Elfújta a szél évtizedes nézettségi rekordját. Talán ez volt az első alkalom – Chaplint leszámítva – hogy egy rendezőből szupersztár válhatott. Címe fogalommá vált: a szépség, a szerelem, az elzüllés, a bomlás szimbólumává. A jelenet, amikor Anita Ekberg a Trevi kútban pancsol, a mai napig a filmtörténet egyik legikonikusabb képe.

A hazánkban 1962-ben bemutatott, Federico Fellini Oscar-díjjal és a Cannes-i Filmfesztivál fődíjával elismert filmtörténeti klasszikusa, most digitálisan felújítva tér vissza a mozikba!
Az édes élet (La dolce vita) Marcello Mastroianni, Anita Ekberg
Az édes élet (La dolce vita) poszter
Szereplők: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Yvonne Furneaux, Magali Noël, Alain Cuny, Annibale Ninchi, Walter Santesso, Valeria Ciangottini, Riccardo Garrone, Ida Galli, Audrey McDonald, Polidor, Alain Dijon, Mino Doro, Giulio Girola, Laura Betti, Nico, Domino, Carlo Musto, Enzo Cerusico, Giulio Paradisi, Enzo Doria, Enrico Glori, Adriana Moneta, Massimo Busetti, Lex Barker, Jacques Sernas, Nadia Gray, Giuseppe Addobbati
Rendező: Federico Fellini
Forgatókönyv: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi, Pier Paolo Pasolini
Operatőr: Otello Martelli
Vágó: Leo Catozzo
Zene: Nino Rota
Látványtervező: Piero Gherardi
Jelmez, kosztüm: Piero Gherardi
Producer: Giuseppe Amato, Franco Magli, Angelo Rizzoli
Stúdió: Riama Film, Cinecittà, Pathé Consortium Cinéma
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Hossz: 174 perc
Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2017. szeptember 7.

Az édes élet - La dolce vita (1960) díjak és jelölések:

Cannes-i fesztivál (1960) - Arany Pálma: Federico Fellini
David di Donatello Díj (1960) - Legjobb rendező: Federico Fellini
Oscar-díj (1962) - Legjobb jelmeztervezés: Piero Gherardi
BAFTA-díj (1961) - Legjobb film jelölés: Federico Fellini
Oscar-díj (1962) - Legjobb látványtervezés jelölés: Piero Gherardi
Oscar-díj (1962) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Federico Fellini Tullio Pinelli Ennio Flaiano Brunello Rondi
Oscar-díj (1962) - Legjobb rendező jelölés: Federico Fellini

Az édes élet (La dolce vita) előzetes

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek