Színésznő: Angelina JolieSzínészek, rendezők

Teljesen kézenfekvő Angelina Jolie összehasonlítása Jack Nicholsonnal. Ha az ember Nicholson szemébe >>>

Angelina Jolie

Született: 1975.június 4. (Los Angeles, Kalifornia, USA)
Nemzetiség: amerikai
Eredeti név: Angelina Jolie Voight

Teljesen kézenfekvő Angelina Jolie összehasonlítása Jack Nicholsonnal. Ha az ember Nicholson szemébe néz, az eredendő vadság démona néz vissza az ördögi szempárból. Nem is véletlen, hogy eddigi Oscarjait öntörvényű figurák megformálásával szerezte. Ez a mágia varázsolta el az eastwicki boszorkányokat, dühítette föl Ratched nővért és ugyanez a láng fedezhető most föl az Észvesztő című film mellékszereplőjének, Angelina Jolienak parázsló tekintetében.

Ami Aretha Franklin vadóc betétdalával legalább úgy illenek egymáshoz, mint Nicholson és a Born to be Wild. Jellybean, ahogy többen becézik, Jon Voight lányaként látta meg a napvilágot. Szüleitől teljes függetlenséget kaptak bátyjával, James Havennel. Ennek érdekében mindketten elhagyták a Voight nevet. Hétévesen kapta első filmszerepét a Looking to get out-ban. Aztán a legendás hírű Lee Strasberg Intézetben simítgatta tovább édesapjától örökölt aktori vénáját. Ez lehetett az az időszak az életében, amelyből a kellő mennyiségű inspirációt szerezte a későbbiekben eljátszott Lisa szerepéhez. Az élet örök igazságait bőrére tetováltatta, hogy soha ne térjen le a bizarr, de annál lenyűgözőbb világnézete által kiszabott útról. Ekkoriban úgy nézett ki, hogy nyugodtan beállhatott volna Marilyn Manson bandájába. Kedvenc színévé a feketét választotta, mivel "az mindenhez passzol."

Az elkövetkezendő évek gyakorlatilag a szériafilmek emésztették föl. 1999-től beszélhetünk az első sikerekről. Golden Globe és Emmy-díjakat kap a Gia című TV-film főszerepért és a George Wallace című sorozatban játszott alakításáért. A csontemberben eljátszott átlagos szerepe után következett Lisa megformálása az Észvesztőben. Az öntörvényű, de lelke mélyén nagyon is megsebzett elmegyógyintézeti díva meghozta számára az Amerikai Filmakadémia legelőkelőbb kitüntetését. A gálán bátyjának mondott rég nem hallott, szívből jövő köszönetet, amit a sajtó azóta is úgy csócsál, mint szorgos eb a gumicsontot.

Lényéből áradó szexualitás mértéke kevés kortársnőjéhez mérhető. Egyszerre van jelen benne a fekete mágia és az élet féktelen imádata. Gyermekkorában temetkezési vállalkozó szeretett volna lenni, pusztán az emberi lét iránti csodálatból. Talán sokan morbidnak találják, de ez valójában csodaszép. Hogy miért nem választotta végül ezt a szakmát, a legrettegettebb rémálma megadja rá a választ: fél attól, hogy őt is egyszer élve eltemetik. Háziállatai sem éppen egy aranyos cicus vagy kutyus. Inkább egy Vladmir nevű gyík és egy kígyó, akit az Isten tudja miért, Harry Dean Stantonnak nevezett el. Magánéleti zűrökből is jócskán kijutott neki. 1999-ben vált el Jonny Lee Millertől és azóta úgy tudni, Billy Bob Thorntonnal jár. Az Észvesztő után már nem fájhat a feje a holnap miatt sem. A Tolvajtempó című következő akciófilmjében Swayt, egy autótolvaj lányt fog életre kelteni Nicolas Cage oldalán, majd a Dancing in the dark következik, amiben bátyjával karöltve jelenik majd meg. 2001-ben a világ leghíresebb cybercicájának, Lara Croftnak bújik a pixelbőrébe.

Jellybean igazi sztár, igazi allűrökkel. Furcsa, de régóta tapasztalt jelenség.
A szerepeken túl karitatív tevékenységével hívta fel magára a figyelmet, ő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik jószolgálati nagykövete. 2003 októberében megkapta a Világpolgár díjat.


Filmográfia:

A tengernél (By the Sea, 2015) rendező, színész, producer
Rendíthetetlen
(Unbroken, 2014) - rendező, producer
Demóna (Maleficent, 2014)
A vér és méz földjén
(2011) - Író/forgatókönyv, rendező
Kung Fu Panda 2 (2011)
Az utazó 2010
Salt ügynök 2010
Elcserélt életek 2008
Wanted 2008
Hatalmas szív 2007
Beowulf 2007
Az ügynökség 2006
Mr. és Mrs. Smith 2005
Nagy Sándor, a hódító 2004
Életeken át (2004) főszereplő
Az éle bölcsője (2003) főszereplő
Élet vagy valami hasonló főszereplő 2002
Lara Croft: Tomb Raider 2001
Eredendő bűn főszereplő 2001
Lara Croft - Tomb Raider főszereplő 2001
A csontember főszereplő 2000
Dancing in the Dark főszereplő 2000
Észvesztő főszereplő 2000
Szeress, ha tudsz! főszereplő 2000
Tolvajtempó főszereplő 2000
Vakrepülés főszereplő 1999
Hell's Kitchen főszereplő 1998
Kifutó a semmibe - Gia főszereplő 1998
George Wallace főszereplő 1997
Istent játszva - Playing God főszereplő 1997
True Women főszereplő 1997
A sivatagi hold titka - Mojave Moon főszereplő 1996
Kis tüzek - Foxfire főszereplő 1996
Love Is All There Is főszereplő 1996
Adatrablók - Hackers főszereplő 1995
Without Evidence főszereplő 1995
Üvegárnyék - Cyborg 2: Glass Shadow főszereplő 1993
Lookin' to Get Out főszereplő 1982

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 12 Átlagolt érték: 4.66
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozifilmekSzínészek, rendezők