Sportfilm: Fehér tenyérDVD filmek
Debrecen, 1970-es évek vége. Hősünk, Dongó 10 éves. Napjai másként telnek, mint egy átlagos kisfiúnak, mivel szülei >>>
Fehér tenyér
magyar film 2005
játékfilm

Debrecen, 1970-es évek vége. Hősünk, Dongó 10 éves. Napjai másként telnek, mint egy átlagos kisfiúnak, mivel szülei versenytornára járatják.
Az iskolai sportklubban önfegyelmet és szigort követelő világba kerül. Feri bácsi, az edző látszólag öncélú precizitással gyötri tanítványait testileg és lelkileg, hogy minél jobb tornászt faragjon belőlük.
Minden kis fegyelmezetlenséget azonnal megtorol. Hiszi, hogy módszerével előbb-utóbb megtalálja a kincset: a jövő bajnokát…
Debrecen, az 1980-as évek vége. Feri bácsi 40 tanítványa közül már csak tíz maradt. A legnagyobb tehetség Dongó, aki sorra nyeri az ifjúsági versenyeket. Ő az edző legnagyobb reménysége, mégis vele bánik legkeményebben. Egy napon Dongó először száll szembe az öreggel.
Majdnem össze is verekednek, de a helyzetet feloldja egy cirkuszos társaság érkezése. A légtornász akrobaták, akik egyedülálló produkciót mutatnak be esténként, bajba kerültek, mert sztárjuk elvétette az ugrást és lezuhant.
Találniuk kell valakit, aki meg tudja csinálni a "halálcsavarként” emlegetett tripla Ginger szaltót.
A tornászfiúknak felcsillan a szemük, de az edző kidobja az akrobatákat - versenytornász nem való cirkuszba! Dongónak azonban az edző és a közte kialakult viszony miatt nincs más választása, mindent otthagyva beállni a cirkuszba.
A "halálcsavart” aznap este Dongó előadásában láthatja a publikum, mégpedig védőháló nélkül.

Calgary, Kanada, 2001. Dongó az Altadore Gym. tornaedzőjeként ízlelgeti az Újvilágot. Tíz tanítványa van, valamennyien gyerekek, mint ő volt annak idején, Debrecenben. A fiatal edző azonban ebben a szelíd jóléti világban nagy hibát követ el: megpofozza egyik tanítványát, ezért elveszik tőle a gyerekeket. Majdnem kirúgják, aztán mégis új feladatot kap: az egyik legnagyobb tehetségű, éppen felnőttkorba lépő, de problémás tornászt bízzák rá. Kyle-ból, aki világelső akar lenni, hiányzik a szorgalom és az alázat, ráadásul sértve érzi magát, amiért ezt a Kelet-Európából szalajtott, napszemüveges, furcsa alakot szerződtették mellé trénernek. Dongó egy ideig képtelen feloldani a közöttük feszülő ellentétet, de aztán, szinte véletlenül talál rá a módszerre. Tanítványa hiúságára kell hatnia, riválisává kell lennie. Egyfajta versengés kezdődik…

A tornász világbajnokságot 2002-ben Debrecenben tartják. Kyle, mint Kanada bajnoka, esélyes a győzelemre. Akad azonban egy különös kihívója: egy nagy visszatérő, Dongó. Főnix Stadion, Debrecen, Tornász Világbajnokság. A közönség mester és tanítványa párharcát figyeli lélegzetvisszafojtva, pedig a terem tele van a tornasport világsztárjaival. Kyle azonban elsősorban az edzőjét akarja legyőzni.

A döntő összecsapást a torna egyik leglátványosabb szerén, az ugrásban látjuk. Dongó és Kyle az első gyakorlat után egyazon pontszámmal vezetik a versenyt, míg a vetélytársak sorra hibáznak. A mindent eldöntő második ugrás előtt Dongónak edzőként kell döntenie: Kyle a kockázatos kombinációt válassza, vagy az egyszerű, tökéletesen begyakorolt formát? Dongó a szimplát javasolja, az ugrás tökéletes. A magyar fiú a nehezebb gyakorlatra tesz kísérletet: ha megcsinálja, ő nyer, ha ront, Kyle győz. Az ugrás tökéletesnek tűnik, a leérkezésben azonban elveszti egyensúlyát, kilép. A közönség vastapssal köszönti Dongót és a győztes Kyle-t. Vakuk villannak, a tömeg őrjöng. Kyle alig tud kibontakozni a gratulálók áradatából, szemeivel Dongót keresi, de edzője eltűnt az ünneplők gyűrűjében.
Las Vegas, 2005. Az amerikai szupercirkusz, a Cirque du Soleil egyik lenyűgöző jelenetét látjuk: Dongó fantasztikus jelmezben a világon egyedülálló gyakorlatot mutat be odafönt a levegőben. A kamera a fiatal férfi arcára közelít, aki a közönség felé fordulva elmosolyodik…A filmbeli történet Hajdu Szabolcs rendező Hajdu Zoltán Miklós nevű testvére és Kyle Shewfelt olimpiai bajnok tornász élményeinek felhasználásával és főszereplésével elevenedik meg.
Szereplők:
Hajdu Zoltán Miklós, Kyle Shewfelt, Gheorghe Dinica, Oana Pellea, Lukáts Andor, Jerry Gibbons
Rendező: Hajdu Szabolcs
Forgatókönyv: Hajdu Szabolcs
Gyártó stúdió: Katapult Film Kft.
Forgalmazza: Budapest Film
Hivatalos honlap
Hossz: 97 perc

DVD Információk:
Hang: magyar, angol (DD 5.1)
Feliratok: magyar, angol
Kép: 1,85:1 (16:9)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Képgaléria
Előzetesek
Így készült...

DVD Kritika

DVD Premier: 2006 szeptember 28.
  • Ehhez a cikkhez: Fehér tenyér jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozifilmek