Dráma: A fehér szalagMozifilmek
15 hónappal járunk a mindent megváltoztató I. világháború előtt, egy csendes német faluban. A lakosok között van egy földbirtokos báró >>>
A fehér szalag
Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
osztrák, német, francia, olasz film 2009
dráma

15 hónappal járunk a mindent megváltoztató I. világháború előtt, egy csendes német faluban. A lakosok között van egy földbirtokos báró, az ő gazdasági igazgatója, egy lelkész sok gyerekkel, egy özvegy orvos és egy tanító, aki házasodni készül. Ez utóbbi visszaemlékezéséből ismerjük meg az egész történetet.

Úgy tűnik, minden az ideális kerékvágásban halad: az egymást követő évszakok csakúgy, mint a jó és rossz termések váltakozása. Ám egyszer csak furcsa események veszik kezdetüket. Különös, balesetnek tűnő történések, sérülések, sőt halálesetek követik egymást: az orvos megsérül; egy újszülött csecsemő a dermesztő hidegre kerül;a báró (Ulrich Tukur) egyik fia eltűnik, majd megkötözve találnak rá; egy pajta kigyullad; egy fogyatékos gyereket az erdőben fához kötöznek fenyegető üzenettel a mellkasán.
A falu népe aggódni kezd, nem tudja, mitévő legyen. Az emberek megnyugtatására a báró felesége (Ursina Lardi) beszédet tart a templomban, de mindhiába. A szigorú lelkész (Burghart Klaussner) - jó példát és hitet mutatandó - már az események kezdete óta egy fehér szalag viselésére kötelezi két legidősebb gyermekét, hogy emlékeztesse őket állandó feladataik ellátásra, és az eredendő tisztaságra. Ám az események az ő családját sem kímélik. Egyre nagyobb a félelem, hogy vajon ki követi el ezeket a félelmetes tetteket.

A tanító (Christian Friedel) az, aki végül bátran nekilát, hogy apránként megfejtse a rejtélyeket. Azonban döbbenetes felfedezésre jut, mert nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb gaztettet a falu gyermekei követték el. Ők hoztak létre egy titkos társaságot, amelynek Margarete (Johanna Busse), a lelkész lánya a vezetője. Sötét érzések, félelmek, vágyak kísértik őket – kifordult lázadás, hogy uralkodjanak és birtokoljanak.

A lelkész nem hisz a tanítónak, sőt, egyenesen megfenyegeti őt. Teljes mértékben visszautasítja a feltételezését, hogy a gyermekeik bűnösek lennének. A félelem és aggodalom azonban hamarosan új célpontot talál magának a közelgő háború fenyegetésében. A tanító pedig kénytelen elgondolkodni azon, nem lehet-e, hogy mindenért a nevelési rendszer hibáztatható? Vajon lehetséges volna, hogy a világháború kiváltó oka is abban a viselkedésben keresendő, amely miatt a gyerekek érzései és tettei totálisan eldeformálódtak, s hogy kétségbeesett kiútkeresésük egy erőszakra épülő rendszerben öltött testet?

Az író-rendező Michael Haneke 144 perces fekete-fehér drámája eredetileg több részes tévéfilmnek készült, ám hogy az alkotók jól döntöttek, amikor végül mozifilmként mutatták be a produkciót, arra bizonyíték a Cannes-i Arany Pálma, és a díjak körében véghezvitt tarolás az Európai Filmdíjátadón.

Díjak és jelölések:
Cannes (2009) - FIPRESCI-díj: Michael Haneke
Cannes (2009) - Arany Pálma: Michael Haneke
Golden Globe díj (2010) - Legjobb idegennyelvű film
BAFTA-díj (2010) - Legjobb idegennyelvű film jelölés: Michael Haneke, Margaret Ménégoz, Stefan Arndt, Veit Heiduschka


Szereplők:
Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Burghart Klaussner, Michael Kranz
Rendezte: Michael Haneke
Forgatókönyv: Michael Haneke
Operatőr: Christian Berger
Vágó: Monika Willi
Forgalmazó: Cirkofilm-Másképp Alapítvány
Hossz: 144 perc

IMDb

Hazai Mozipremier: 2010. február 18.

A fehér szalag - Das weisse Band - Trailer, filmelőzetes:

  • Ehhez a cikkhez: A fehér szalag jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek